sobota 28. srpna 2010

Proč jsou dvě kočky lepší, než jedna

Děje se to opravdu stále.Většinou přijde mladá či starší paní a chce po nás kočku do bytu nebo na domek. Hrozně si vážíme lidí, kteří se chtějí ujmout venkovní kočičky a dát ji lásku a domov, jenže noví majitelé chtějí pouze vždy jednu kočku, nejlépe koťátko. Snažíme se jim co nejlépe přiblížit kočičí život s člověkem a jejich každodenní potřeby, no a přesvědčit je, že kočka sice je úžasný společenský tvor, ale pokud má u sebe ještě jednoho kočičího kamaráda, tak Vám oba zaručeně připraví dny plné radosti, šaškáren a stále nových překvapení. Svými nekonečnými kočičími kousky Vás jistě přinutí, i třeba v pozdějším věku, koupit si fotoaparát a stíhat jejich veškeré lumpárny zachytit si takřka navěky. 

Pokud trávíte s kočkou všechen svůj volný čas, máte dobrou příležitost pozorovat, jak se v kočičím kolektivu vytváří kamarádství a jak mají k sobě hrozně blízko. Spinkají přitisklé k sobě a láskyplně se objímají. Čistí si vzájemně kožíšek i ouška. Prostě tolik vzájemné opory a lásky, člověk nejenže se nestačí divit, ale tiše může právem závidět.

Člověk se může snažit sebevíc, ale kočičí hraní svému jedináčkovi nikdy nenahradí. Přesto většina lidí si myslí, že si kočka zvykne a bude ji dobře i samotné. Ano, na samotu si zvykne i člověk, ale jeho život není plnohodnotný, neraduje se s věcí z kterých by se kdysi radoval, rychleji uvadá a odkvétá. U zvířat se tento proces děje mnohem rychleji. Jsou jistě výjimky, ale bude to zrovna ta Vaše?

O něco lépe snáší samotu stará kočka, kdy jsou její majitelé celé dny v práci. I tyto kočičky vedou mnohem smutnější život, než ty, které mají doma kočičí společnost.

Proč se tak lidé brání druhé kočce? Máte strach, že vás bude doma plno? Omyl!!!

Kočka spí denně 16 hodin, většinu dne vlastně prospí. Ráda se sice projde, proběhne a zařádí, ale také polehává a pozoruje v klidu okolí. No a o to víc,déle odpočívá. Když jsou kočičky minimálně dvě, jejich hrátky jsou intenzivnější a o to více potřebují déle odpočívat. 

Pokud je kočička sama, není pravidlem, že je doma větší klid. Kočka se sama nudí, upozorňuje na sebe, shazuje schválně věci z poliček, či hrabe v květináčích, nebo si vyhlídne pár míst v bytě, ze kterých si udělá pomyslné WC, aby na sebe upozornila.

Taková kočka jedináček, pak špatně snáší i náhodné majitelovy návštěvy, které si majitel přivede domů a věnuje se více jim než svému svěřenci. Kočka je velmi chytrá, trpělivá a citlivá bytost a zasluhuje si opravdu naši laskavou pozornost. Za lidské pohlazení je schopna úžasně dát najevo, jak strašně nutně potřebuje lidskou ruku a jak trpělivě umí čekat.

Samozřejmě to neznamená, že zásadně neumísťujeme kočky k lidem samotné. Záleží to na konkrétních okolnostech. Zda žije člověk sám, nebo s více lidmi, zda bude mít kočka v novém domově výběh, či máte doma už jedno zvíře, které zrovna špatně snáší samotu a o jaké zvíře jde. Je pravdou, že existují kočky, které samotu dokonce vyhledávají a nemají rády druhé kočky. V našem depozitu takové kočky také máme a jejich volbu respektujeme a jsou nabízeny pouze do ,,Virtuální adopce".Snažíme se Vás tímto přesvědčit, abyste si vámi vybrané kotě vzali společně se sourozencem. Nejenže spolu vyrůstali, ale jsou na sebe tak zvyklí, že jim jejich vzájemná společnost připomíná i mateřství od kterého byli velmi brzy odstavené. Ověřte si pravdivost dvou spolužijících koček třeba u jiných majitelů nezávisle na sobě. (Já mám doma ve dvoupokojovém bytě šest domácích nalezenců, kteří byli určeny k adopci, ta se nekonala, dnes už vím že k mému prospěchu, nikoho z nich bych už nikomu nedala. A tak jsme s manželem obklopeni ohromnou láskou a pozorností každého z nich ).

Je hrozně krásné, že se chcete ujmout kočičky z útulku a chcete ji dát domov. Jistě máte v úmyslu se o ni velmi dobře postarat a zajistit ji aby byla u Vás co nejšťastnější. Ale přesto zvažte naši radu a zkuste si vzít kočičky dvě. Anebo ke své kočce, kterou máte již doma, vemte dalšího kamaráda, pokud je Vaše kočička smutná a nehraje si . Uvidíte opravdu velké změny v chování Vaši kočky. Kočička dozajista omládne o několik let a Vy s ní.


Žádné komentáře:

Okomentovat