pondělí 30. srpna 2010

Odčervení, epilepsie, toxoplazmóza, leptospiróza, chlamydióza

CANIVERM tbl. 

Antiparazitární přípravek pro psy, kočky, psovité a kočkovité šelmy
  •  vysoce účinný přípravek ve formě tablet k pravidelnému odčervování psů a koček, psovitých a kočkovitých šelem za velmi přijatelnou cenu 
  • použitá kombinace účinných látek v přípravku (fenbendazol, pyrantel embonas, praziquantel) zajišťuje maximální účinnost proti škrkavkám a tasemnicím, tj. proti běžně se vyskytujícím červům u psů, koček, psovitých a kočkovitých šelem 
  • bezpečný přípravek pro psy a kočky jakéhokoliv stáří a plemene, pro štěňata a koťata, pro březí a kojící feny a kočky 
  • přípravek se zvířatům snadno aplikuje díky hladkému povrchu, ideálnímu tvaru a velikosti tablet; tableta se podává samostatně nebo v kousku krmiva 
  • díky dvěma velikostem tablet se nemusí malým zvířatům a mláďatům podávat dělené větší tablety, což zaručuje přesné dávkování a vylučuje vliv ostrých okrajů půlené tablety
Caniverm je dodáván ve třech různých baleních:
  • 6x1 tbl. á 0,175 g (1 tableta je určena na 0,5 až 2 kg živé hmotnosti)
  • 6x1 tbl. á 0,7 g (1 tableta je na 10 kg živé hmotnosti)
  • 100x1 tbl. á 0,7 g (1 tableta je na 10 kg živé hmotnosti) - pro hromadné akce, jednotlivé tablety jsou originálně zabaleny

Pravidelná aplikace antiparazitárního přípravku Caniverm se stává vedle vakcinací, základní péče o srst, chrup, drápky a uši včetně kvalitní výživy jednou z nezbytných podmínek pro udržení optimálního zdravotního stavu psa a kočky. Odčervování zajišťuje ochranu nejen zvířete, ale následně i rodiny chovatele před parazity přenosnými na člověka.

Pravidelná aplikace přípravku Caniverm = záruka čistoty a zdraví Vašeho zvířete, zdraví a spokojenosti Vaší rodiny

Výskyt střevních parazitů je u chovaných psů a koček bez ohledu na věk, plemeno nebo zvyky častý. Velké množství zdravých jedinců má ve střevech invazi těchto cizopasníků, ale jejich přítomnost chovatel mnohdy nemusí vůbec pozorovat.

Zvíře, které má střevní parazity, infikuje své okolní prostředí (v trusu se nachází velké množství různých vývojových stádií parazitů). Neodčervený jedinec se tak stává zdrojem infekce pro další zdravá zvířata, která se snadno nakazí, například během venčení. Riziková jsou místa s vyšší koncentrací psů a koček na menším prostoru (např. sídliště, parky, výstavy, jiné domácnosti apod.), kde dochází k silnému promoření prostředí (např. vajíčka škrkavek se vyskytují v půdě, v prachu, jsou velmi odolná a schopná invaze po dlouhou dobu). Možná nákaza zvířete parazity je i pozřením tepelně neopracovaného masa.

A také nesníme zapomenout na skutečnost, že někteří střevní parazité psů a koček jsou přenosní na děti i dospělého člověka, u kterých mohou vyvolat závažná těžko léčitelná onemocnění.

Přestože je mezi chovateli a veřejností známa problematika závažnosti střevních parazitů psů a koček, více než 60 % domácích mazlíčků není opakovaně odčervováno!

Pamatujte si, že: Pravidelné odčervování psa a kočky je součástí základní hygieny a péče o zdraví čtyřnohých mazlíčků. Chráníte tak i zdraví celé Vaší rodiny!

Který přípravek je vhodné použít? CANIVERM je správnou volbou!

Víte, jak škrkavky a tasemnice škodí Vašemu čtyřnohému miláčkovi?

Rozeznávéme 2 druhy nejběžnějších střevních parazitů psů a koček:
  • červy oblé - škrkavky
  • červy ploché - tasemnice

ŠKRKAVKY

Škrkavky psů (Toxocara canis) a koček (Toxocara cati) jsou velmi rozšířené. Mohou způsobovat značné zdravotní problémy hlavně u štěňat a koťat.

Škrkavky (oblí červi) jsou cizopasní červi dlouzí 6 až 15 cm, kteří u psů a koček žijí v tenkém střevě. Vylučují vajíčka, která se trusem dostávají do vnějšího prostředí, kde dozrávají a stávají se zdrojem infekce pro další zvířata, ale i pro lidi a především pro děti (děti si často hrají na místech znečištěných psími exkrementy, v nichž jsou vajíčka škrkavek).

Pes se nakazí pozřením zralých vajíček, ze kterých se v jeho střevě vylíhnou larvičky. Ty pronikají střevní sliznicí a pokračují v další migraci v těle psa. Migrace larev závisí na stáří a pohlaví jedince:
  • u štěňat do 3 měsíců stáří larvy krví migrují do plic, odkud bývají vykašlány, znovu polknuty a dostávají se do střeva, kde se vyvíjí v dospělé jedince
  • u starších psů larvy migrují krví do plic, ale také aktivně pronikají do nejrůznějších orgánů a tkání, kde se opouzdří
  • u březích fen se opouzdřené larvy aktivují, pronikají přes placentu a dostávají se do nenarozených štěňat (transplacentární přenos)
  • larvy, které u feny migrovaly do mléčné žlázy, mohou štěňata infikovat při sání mléka.

Larvy při migraci mechanicky poškozují tkáně, kterými cestují, a také s sebou zavlékají ze střeva nejrůznější mikroorganismy.

U koček může dojít k infekci škrkavkami jak pozřením vajíček, tak opouzdřených larev (např. ze syrového masa myší) nebo i při pití mléka od matky. Nedochází k nakažení koťat přes placentu.

Jedinci nakažení škrkavkami zaostávají v růstu, mají matnou srst, zvětšená břicha, dochází ke ztrátám hmotnosti, zvracení, objevuje se kašel, chudokrevnost. V těžkých případech může dojít k úhynu jedince.

Jsou škrkavky nebezpečné pro člověka?
Ano. Člověk se může nakazit kdekoliv a kdykoliv pozřením vajíček škrkavek. K tomu dochází například u dětí při hraní (na pískovištích, v parcích, zahradách atd.), kdy pojídají písek, hlínu, olizují předměty atd. A právě při této činnosti může dojít k pozření vajíčka škrkavek. Další cestou nákazy - a to nejen u dětí - je nedostatečná hygiena rukou, olizování prstů, konzumace potravy neumytýma rukama nebo i špatně omytého ovoce či zeleniny).

Vylíhlé larvy migrují v těle člověka, pronikají krví nebo aktivním pohybem do nejrůznějších orgánů (játra, plíce, oko, mozek, svaly) a způsobují vážná poškození. V lidském těle larvy mohou zůstat životaschopné a pohyblivé i několik let. U člověka se onemocnění projevuje bolestmi břicha, teplotou, nechutenstvím, zvracením, krvavými průjmy, únavou kloubů a svalů, kožní vyrážkou. Příznaky mohou trvat několik týdnů až let. K méně častým příznakům onemocnění patří postižení mozku, srdce, ledvin, poruchy vidění, otoky kloubů.

TASEMNICE

Tasemnice označujeme jako ploché červy. Jsou to vnitřní parazité žijící v tenkém střevě psů a koček. Jejich dlouhé a ploché tělo je tvořeno hlavičkou s háčky a přísavkami (jimi se ve střevě přichytí) a velkým počtem článků. Zadní články, obsahující zralá vajíčka, se oddělují a s výkaly nebo i samovolně vycházejí z těla ven (bílo-růžové články o velikosti cca 3x9 mm). K dokončení svého vývoje tasemnice potřebují jednoho nebo dva mezihostitele (např. blecha, různí savci, člověk).

Mezi nejrozšířenější tasemnice psů a koček patří tasemnice psí (Dipilidium caninum), která je přenosná na člověka.
Zvířata se nakazí pozřením blechy, která je nositelem larválního stádia tasemnice psí. Člověk se může nakazit pozřením larválního stádia tasemnice psí (např. náhodně s jídlem nebo při mazlení se zvířetem, když pes či kočka člověka olizují), které se ve střevě člověka vyvine v dospělou tasemnici produkující vajíčka (mohou být nalezena ve stolici). Onemocnění u člověka probíhá s bolestmi v břiše, zvracením, průjmem.

Psi a kočky, kteří mají přístup k infikovaným domácím a divokým myším, potkanům, k syrovému masu, se mohou nakazit dalšími tasemnicemi: Taenia pisiformis, Taenia taeniaeformis, Taenia hydatigena.

Dalšími významnými tasemnicemi parazitujícími ve střevech psů, koček, lišek a vlků jsou tasemnice liščí (Echinococcus multilocularis) a měchožil zhoubný (Echinococus granulosus. Larvální stádia těchto tasemnic parazitují v různých orgánech různých zvířat i člověka - k jejich nákaze došlo pozřením vajíček. U člověka se larva usídlí v různých orgánech (nejčastěji v játrech, plicích nebo mozku) a vytváří cystu. Způsobené potíže mohou připomínat růst nádoru. Psi a kočky se nakazí pozřením hlodavců, kteří jsou mezihostiteli těchto tasemnic.

Víte jak je snadno a pohodlně zbavíte Vašeho psa a kočku nepříjemných parazitů? Aplikujte CANIVERM!
Důvody proč PRAVIDELNĚ ODČERVOVAT Vašeho psa a kočku přípravkem CANIVERM:
  • Střevní parazité u psů a koček narušují zdravý vývoj jedince, poškozují životně důležité orgány, způsobují záněty v organismu, jsou příčinou neprůchodnosti střeva, odebírají živiny, snižují obranyschopnost organismu, mají negativní vliv na kvalitu srsti, vyvolávají nechutenství, průjmy, ztrátu hmotnosti, kašel, anemii.
  • Při velmi silné infestaci může nakažení červy vážně ohrozit život zvířete.
  • Přítomnost střevních parazitů u Vašeho psa nebo kočky nemusí být viditelná. Proto je nutné pravidelně odčervovat bez ohledu na viditelné známky zamoření.
  • Váš pes nebo kočka se mohou opakovaně nakazit kdykoliv při pohybu a hraní v přírodě nebo volných prostranstvích. Zdroje nákazy mohou být různé (jiný pes, výkaly, potrava, hlína, tráva).
  • Mnoho střevních parazitů domácích mazlíčků je přenosných na člověka (např. škrkavka psí (Toxocara canis), škrkavka kočičí (Toxocara cati), tasemnice psí (Dipylidium caninum), měchožil zhoubný (Echinococcus granulosus), tasemnice liščí (Echinococcus multilocularis), Multiceps multiceps). Tito parazité u lidí způsobují velmi závažná onemocnění, která jsou složitě a zdlouhavě léčitelná.
  • Lidé se mohou nakazit vnitřními parazity kdekoliv a kdykoliv, aniž by byli chovatelem čtyřnohého miláčka. Nakažení dospělého člověka a především dětí je možné přímým kontaktem s infikovaným psem nebo kočkou (hraní, objímání, hlazení), díky nedostatečné hygieně rukou, nedostatečně umytému ovoci a zelenině, u dětí pak při olizování prstů a předmětů, pojídáním hlíny, písku.
  • Cílem pravidelného odčevování je zlikvidovat aktuálně přítomné parazity nebo přinejmenším zabránit jejich přemnožení a tímto způsobem kontrolovat jejich stav. 


Odčervování prospívá nejen psovi a kočce, ale následně chrání i celou rodinu chovatele před parazity přenosnými na člověka.


Dopřejte svému psovi i kočce čistotu a zdraví - odčervujte je přípravkem CANIVERM


Doporučujeme používat CANIVERM podle tohoto ověřeného schématu

Štěňata:
  • každé mládě poprvé odčervujte ve 3. týdnu věku; v případě špatné nákazové situace (transplacentární přenos) je možné odčervovat od 2. týdne
  • štěňata dále odčervujte opakovaně v 6., 9. a 12. týdnu věku - tímto dosáhnete toho, že před první vakcinací bude mládě alespoň 2x odčerveno
  • od 12. týdne věku štěňata odčervujte pravidelně každé 3 měsíce.
Dospělí psi
Dospělé psy odčervujte pravidelně každé 3 měsíce.

Březí feny
Březí fenu odčervujte 1x před krytím; další odčervení feny je nutné provést souběžně s prvním odčervením štěňat.
CANIVERM - stálý strážce zdraví

Kočky Bruntál o.s., - doporučují !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat