úterý 10. dubna 2012

Očkování a odčervení



Očkování kočky
Nezapomeňte, že první očkování je vhodné provést již ve dvou měsících života kočičky. Další následuje po třech týdnech a pak již pravidelně jednou za rok podle toho, jak si vás pozve váš veterinář. Očkování rozhodně nepodceňujte. To, že vaše kočka nechodí ven, nezaručí, že bude stále zdravá. Jsou dokonce některá virová onemocnění, na která trpí zejména kočky chované v bytě. 

Pro úplnost informací o očkování vám nabízíme přehlednou tabulku:
Věk
Doporučená vakcinace
Doplňková vakcinace
8.-10. týden
Rhinotracheitida, kaliciviróza, panleukopénie
Chlamydióza, virová leukémie, infekční peritonitida
12.-14. týden
Rhinotracheitida, kaliciviróza, panleukopénie, vzteklina
Chlamydióza, virová leukémie, infekční peritonitida
každý rok
Rhinotracheitida, kaliciviróza, panleukopénie, vzteklina
Chlamydióza, virová leukémie, infekční peritonitida




Odčervování
Začervení je obrovským problémem snad všech koček, ale i třeba psů. Je nutné si uvědomit, že všechna kaťata odchovávaná běžným způsobem jsou parazity nakažena. První odčervení by mělo proběhnou ještě před prvním očkováním koťátek, tj. již po několika týdnech od narození. Dále je vhodné odčervovat pravidelně, až každých čtvrt roku pokud je kočičce umožněno, aby chodila ven, pokud je pouze a jenom doma v bytě, stačí jednou za půl roku až jednou za rok. Odčervování by se mělo provádět vždy dvakrát po sobě v rozmezí 7-14 dnů. Odčervení by se mělo naplánovat tak, aby vždy předcházelo očkování a také se odčervuje před krytím, v březosti a preventivně před prodejem. Odčervuje se tabletami, jejich počet většinou závisí na váze zvířete. Obvykle 1 tableta na 10kg váhy. Pro koťata jsou k dispozici preparáty ve formě past.


DOPORUČENÝ ODČERVOVACÍ PROGRAM PRO KOŤATA:

2 týdny - proti škrkavkám
4 týdny - proti škrkavkám
6 týdnů - proti škrkavkám
8 týdnů - proti škrkavkám a tasemnicím
12 týdnů - proti škrkavkám a tasemnicím
6 měsíců - proti škrkavkám a tasemnicím
Důležitým opatřením v boji proti tasemnicím je pravidelné ošetřování zvířat proti blechám. Ty jsou totiž velmi častým mezihostitelem vývojových stadií tasemnic.
Škrkavka

je parazit pro kočku dosti nebezpečný, zejména pro koťata, bohužel patří mezi nejčastější parazity koček. Koťata se rodí bez parazitů, nakazí se však záhy, pitím mléka od matky. Silně začervené kotě může být anemické,podvy­živené a červi mohou i uzavřít průchod střeva. Starší kočky se nakazí prakticky kdekoliv ve venkovním prostředí tím, že pozřou infekční vajíčka. U březích koček může začervení škrkavkou způsobit porodní komplikace,poš­kození plodů nebo i jejich úhyn. Škrkavka je červ dlouhý 7-10 cm,je tenký a připomíná tenký bílý drátek. Jedna samice škrkavky vyloučí denně až 200.000 vajíček. Vajíčka odcházejí z těla s trusem a asi za 14 dnů se stávají infekčními. Čerstvý trus infekční vajíčka neobsahuje! Vajíčka škrkavek jsou téměř nezničitelná přírodními vlivy a i několik let jsou stále infekční. I když ve stolici kočky žádné škrkavky nenajdete,neznamená to,že tam určitě nejsou.Jediným spolehlivým způsobem jak to zjistit je rozbor stolice.Škrkavek kočku zbavíme prostředky,které předepíše veterinář.
SYMPTOMY ŠKRKAVEK: špatná a matná srst, průjem, napuchlé břicho, úbytek na váze.

Tasemnice

Nejčastější tasemnicí kaček je tasemnice psí.Vyznačuje se plochým článkovaným tělem a je mnohem delší než škrkavka.K nákaze dochází nejčastěji prostřednictvím mezihostitele- blechy,nebo také pozřením hlodavce.Kočky napadené tasemnicí mohou ale nemusí být pohublé,pozorujeme však u nich matnou a nepěknou srst.Ve stolici se mohou objevit články nebo vajíčka tasemnice.Kočky trpí svěděním konečníku,který si otírají o podlahu.Také tasemnici lze úspěšně odstranit různými preparáty.Vždy je lepší nechat udělat rozbor stolice a neodčervovat naslepo.
SYMPTOMY TASEMNICE: nepěkná srst, úbytek na váze, drobné bílé částečky kolem konečníku a v trusu zvířete.

Jiní parazité

Koksidióza
Coccidiosis, červená úplavice - parazitární onemocnění lidí a všech druhů hospodářských zvířat působené různými druhy prvoků z rodu Eimeria z podtřídy Coccidia. Parazit rozrušuje buňky sliznice střevní, onemocnění se projevuje krvavými průjmy.
Toxoplazmóza
Toxoplasma gondii je parazitický prvok, vícehostitelská kokcidie, která parazituje v buňkách člověka i zvířat. Jejím definitivním hostitelem jsou kočkovité šelmy, mezihostitelem se může stát většina teplokrevných živočichů.
Giardióza
[Giardyóza], lamblióza - parazitární střevní onemocnění člověka, způsobené bičíkovcem Giardia (Lamblia) intestinalis , rozšířené po celém světě. Gardióza se projevuje gastrointestínálními poruchami (průjmy, zácpami, bolestmi břicha, zvracením) a sekundární anémií, někdy zůstává infekce bez příznaků. Přenáší se cystami ze stolice kontaminovaných jedinců.
Měchovci
vnikají do těla pokožkou, pronikají krevními kapilárami do plic a odtud se dostávají do tlustého střeva
Tenkohlavci
Přichyceni ve sliznici tlustého (slepého) střeva, kdy jsou přední částí zavrtáni do střevní stěny a sají lymfu. Způsobuje hubnutí, zánět střeva - krev v trusu.

Žádné komentáře:

Okomentovat