neděle 15. dubna 2012

Zvracení

Zvracení znají všichni majitelé domácích mazlíčků, vždyť každého psa nebo kočku to několikrát do roka potká. Z biologického hlediska se jedná o ochranný reflex, kdy se tělo snaží zbavit škodlivého obsahu žaludku. Jak zvířeti pomoct?
Příčin zvracení je mnoho, nejčastěji se jedná o dietní chybu, kdy zvíře pozře zkaženou nebo nevhodnou potravu. Zvracení však může být také jedním z projevů infekčního onemocnění, vážného onemocnění slinivky, jater, ledvin nebo dokonce neprůchodnosti střev.

Co (ne)dělat?
Jestliže ve zvratcích zpozorujete krev, zvíře naříká, snaží se zvracet, ale nejde to, nebo se mu nafukuje břicho, na nic nečekejte a upalujte na veterinu! Tak se totiž projevuje tzv. torze žaludku (přetočení žaludku) či neprůchodnost střev. Oba tyto stavy jsou velmi nebezpečné a bez pomoci končí smrtí zvířete. (Bohužel ze statistiky vyplývá, že tak dopadne i polovina případů s veterinární pomocí.)
K veterináři zajděte rovněž v případě, je-li zvíře výrazně apatické nebo má teplotu nad 40 stupňů.
Jestliže se žádný z výše uvedených příznaků neobjevil, zvířeti odeberte krmivo a nechte ho v klidu. Pokud zvrací i potom, co se napilo, vezměte mu dočasně i vodu. Když zvrací i bez potravy a vody, neodkladně navštivte veterináře, protože se bude s velkou pravděpodobností jednat o infekční onemocnění či postižní jater, ledvin nebo slinivky. A v takovém případě hrozí dehydratace!
Pokud zvíře po odebrání potravy nebo vody zvracet přestalo, nechte jeho žaludek odpočívat. Po třech hodinách mu dejte několik lžic slabého černého čaje (může být trošku oslazený medem). Jestliže se zvracení obnoví, vydejte se na veterinu. Když zvíře tekutinu nevyzvrátí, přidejte po chvíli další lžíce. Během hodiny by mělo dostat cca tolik lžic tekutiny, kolik váží kilogramů. Můžete použít i speciální roztoky, která byly vyvinuty ke kompenzaci ztráty tekutin a elektrolytů u dehydrovaných psů a koček (např. Rehyvet, RC rehydration support apod.), případně minerální vodu nebo alespoň obyčejnou vlažnou vodu s hroznovým cukrem (Glukopurem), špetkou kuchyňské soli a zažívací sody.
Po 12 hodinách bez zvracení již můžete ponechat vodu bez omezení. Krmivo nepodávejte 12-24 hodin, záleží na intenzitě zvracení a celkovém stavu zvířete.
Jako první potravu předložte zvířeti rýži rozvařenou do kašovité konzistence (dávka přibližně jedné polévkové lžíce na 2 kilogramy hmotnosti). Aby bylo jídlo pro zvíře atraktivnější, můžete zvýraznit chuť přidáním trošky medu nebo soli. Rýži podávejte po troškách, aby si žaludek měl čas zvyknout. Pokud zvíře začne zase zvracet, navštivte veterináře.
Příští den do rýže přidejte trochu libového drůbežího masa nebo masového vývaru. Potravu rozdělte do 3-4 dávek během dne. Celkově nepřekračujte množství jedné polévkové lžíce na kilogram hmotnosti. Třetí den už přidejte do rýže obvyklé krmivo (granule, konzervu…) v poměru 1:1. Opět však krmení podávejte rozložené do několika dávek. Čtvrtý den už přejděte na běžnou stravu, kterou rozdělte do 3-4 porcí. Od pátého dne můžete krmit jako obvykle.
Neděste se, když se první dny po zvracení objeví průjem, je to důsledek podráždění trávicí soustavy. Pokud by neustával, nebo se naopak zhoršoval, navštivte veterináře.
Kočky zvrací často v důsledku spolykání chlupů při čištění svého kožíšku. Pokud mají k dispozici trávu, jednou za čas se vyzvrací. Je to normální stav. Ale zvlášť starším dlouhosrstým kočkám v období línání hrozí tvorba tzv. trichobezoárů (nestrávené chlupy, žluč a další trávicí šťávy), které mohou vést až k ucpání trávicího traktu. Rovněž mohou ztvrdnout v žaludku a proměnit se v „kámen“. To je potencionálně životu nebezpečný stav a vyžaduje léčbu (od projímadel  a rehydratační terapie až po chirurgický zákrok). Jako prevence se kočkám podává speciální pasta, která usnadňuje průběžný odchod chlupů střevem.   Každodenní kartáčování je také jeden ze způsobů, jak omezit množství chlupů, které jsou spolykány při olizování.
Šetrná homeopatická léčba
China

Lék, který je vhodný přidávat u všech průjmových onemocnění a zvracení různého původu jako prevence dehydratace. Ředění 9-15 CH podle intenzity zvracení až 5krát denně.
Arsenicum album
Průjem nebo zvracení po pozření nevhodné nebo zkažené potravy. Lék vhodný při léčbě virových a bakteriálních průjmů a zánětu zažívacího aparátu. Ředění 9CH až 5krát denně.
Proti zvracení můžete koupit i čípky Spascupreel nebo Viburcol. Původně jsou určeny pro děti, ale mohou je použít i zvířata proti křečím, bolestem trávící soustavy a zvracení. Aplikace čípku má tu výhodu, že ho zvíře nevyzvrací. Podávejte polovinu až jeden čípek po šesti až osmi hodinách.


Žádné komentáře:

Okomentovat