sobota 12. května 2012

Alergie a kočka

Může Vám alergie zabránit v chovu koček?



Určitě už jste slyšeli o alergii na kočky a možná ji máte. Doposud se hodně lidí domnívalo, že alergii vyvolanou mickami, mají na svědomí její chloupky, ale není tomu tak! U koček jsou alergeny obsaženy nejvíce ve slinách, moči, odumřelých částečkách kůže a žlázových výměšcích. Tento alergen se při čištění (olizování) srsti dostává se slinami na tělo zvířete a dál do bezprostředního okolí člověka. Tyto látky mohou znečistit prachové částečky a ty pak člověk vdechuje. K reakci může dojít samozřejmě i přímým kontaktem se zvířetem. Alergie ze zvířat se může projevovat jako rýma, slzení, pálení a otoky očí, vyrážka či ekzém, astma, kašel a sípání. Příznaky ještě může zhoršit znečištěné ovzduší, tabákový kouř a jiné vyskytující se alergeny (například pyl). Jedna americká studie však došla k závěru, že kontakt se psy a kočkami snižuje riziko vzniku alergie u malých dětí do jednoho roku. V této době se imunitní systém teprve formuje a je možné, že se častým setkáváním s alergeny vytvoří patřičná obranyschopnost. Naneštěstí se může stát, že se alergie u člověka projeví až v jeho dospělosti. Mnohdy takový člověk už mazlíčka vlastní a nechce se s ním rozloučit i přes viditelné problémy. Není ochoten vzdát se společnosti, zábavy a přátelství, které mu kočička poskytuje. Stejně tak jako Vám alergie na pyly nezabrání v procházce po parku, tak ani alergie na zvířecí miláčky nemůže být překážkou mít je doma, pokud opravdu chcete. Co se, ale v takovém případě dá dělat? Existuje nespočet případů, kdy při pravidelném styku s alergenem, čili v tomto případě s kočkou, se může alergie po čase zmírnit nebo dokonce vymizet. Alergik se tzv. desenzibilizuje. Jeho tělo po čase přestane vnímat tento jeden konkrétní alergen jako něco, čemu se musí bránit. Proto i se známou alergií je schopen mít doma bez obtíží zvíře. Jen musí myslet na to, že na cizí zvířátko téhož druhu a plemene (i sourozence mazlíčka) bude opět reagovat popsaným způsobem.


Kromě léčby antihistaminiky, je možné pokusit se snížit uvolňování látek způsobující alergii ze zvířete a to:


·      zamezit zvířeti přístup do ložnice nebo do pokoje, kde alergik spí
·      pelíšek, který kočka často používá, udržovat v čistotě
·     často prát oblečení nebo textilie, se kterými přichází kočka často do kontaktu
·      po každém kontaktu s kočkou si umýt nebo utřít vlhčeným ubrouskem ruce
·     často uklízet! vytírat s desinfekčním přípravkem, často vysávat za použití Hepa filtru, utírat prach – nejlépe během nepřítomnosti alergika
·   používat speciální přípravky na zvíře. Nanášejí se na srst, kde pak neutralizují alergeny a celkově zlepšují kvalitu srsti. 



Přípravek pro alergiky je vyroben z vyvážené směsi čisticích a zvlhčujících látek. Čisticí prostředky šetrně odstraňují lupy a šupinky kůže a zachycují mikroskopické alergeny. Roztok alergeny obalí a zneutralizuje. Zvlhčující látky ošetřují srst a kůží, a tím snižují nežádoucí línání. Existují dvě varianty přípravku, jedna na psy a druhá na kočky, ptáky a drobné savce. Petal Cleance, je na našem trhu zatím nejznámějším a nejúčinějším prostředkem proti alergiím. Nemusíte se ihned  loučit se svým mazlíček. Vyzkoušejte Petal Cleance!!! Hodně radosti s vašim oblíbeným zvířecím společníkem, vám ze srdce a patřičnou úlevou, přejí také Kočky Bruntál o.s., 

1 komentář:

  1. Tak toto bylo velice zajímavé čtení. Mockrát díky za článek. Syn je bohužel také alergik, takže díky tomu doma kočku nemáme. Je ale bohužel alergický na víc věcí. Právě toto mě donutilo přemýšlet nad čistotou vzduchu, který doma máme a v souvislosti s tím jsem narazil na pojem rekuperace. Hodně tedy teď přemýšlím nad tím, jestli do nějaké rekuperační jednotky neinvestovat.

    OdpovědětVymazat